Aktuelno

Biljke „u borbi“ protiv urinarnih infekcija

zena-ur-infUrinarne infekcije mnogo češće pogađaju žene, a retke su one žene koje bar jedanput nisu imale urinarnu infekciju. Trudnice su takođe veoma podložne urinarnim infekcijama usled hormonalnih promena i promenjene flore urogenitalnog trakta, pa su gljivične infekcije i infekcije urinarnog trakta češće.

 

 

Neki od simptoma koji ukazuju na to da imate urinarnu infekciju su:

  • bol i/ili peckanje prilikom mokrenja
  • učestalo mokrenje
  • promene u količini mokraće
  • nemogućnost pravilnog mokrenja
  • bol u donjem delu stomaka i donjem delu leđa
  • jak i neprijatan miris mokraće
  • prisustvo krvi u mokraći
  • bol prilikom seksualnog odnosa
  • blago povišena temperatura

Ukoliko se javi krv u mokraći, drhtavica, jak bol i visoka temperatura potrebno je hitno se obratiti lekaru.

Važno je na vreme prepoznati i pravilno lečiti urinarnu infekciju da se upala ne bi proširila i iskomplikovala, a nelečena infekcija kod trudnica može izazvati i prevremeni porođaj ili pobačaj. Da bi se problem rešio i sprečilo njegovo ponovno vraćanje potrebna je preventiva, jačanje imuniteta (propolis, ehinacea..), uzimanje antibiotika kontrolisano, na osnovu antibiograma, a nikako samomedikacija.

Vodite računa i o sledećem: nosite pamučni veš i menjajte ga svakodnevno; perite genitalno područje svaki dan, ali nikako agresivnim sapunima i kupkama koje mogu uništiti normalnu vaginalnu floru; nakon obavljanja nužde, toalet papir ide od prednje strane prema natrag; uvek dobro ispraznite bešiku kada idete u toalet i obavezno nakon seksualnog odnosa.

Neke biljke vam mogu pomoći kod blažih simptoma upale ili takođe olakšati tegobe, bilo da uzimate antibiotike ili ne. Korisne su biljke koje deluju diuretično i tako pospešuju izlučivanje urina, a time i bakterija iz urinarnog trakta. Jačanje imuniteta omogućava organizmu da se izbori sa infekcijom.

origanoZa lečenje urinarnih infekcija se koristi ulje divljeg origana ( pitomi origano se koristi kao začin). Najveća nalazišta divljeg origana su u Turskoj i južnom delu Grčke. Glavni aktivni i antibakterijski sastojak origana je karvakol i što je veći njegov procenat u origano ulju, ulje je kvalitetnije i efikasnije. Ulje divljeg origana je jedan od najjačih biljnih antiseptika. Origanum minutiflorumje vrsta za koju se smatra da je najjači divlji origano i sa najvećim procenom aktivne supstance – karvakrola.

Uva (Arctostaphylos uva ursi) je biljka koja se veoma često koristi za lečenje ili ublažavanje urinarnih infekcija. Naziva se još i medveđe grožđe, medvetka. Koristi se u obliku čaja i veoma je važno znati da uvin čaj ne deluje ako je mokraća kisela. Naime prilikom konzumiranja uvinog čaja treba izbegavati korišćenje gaziranih sokova, visoke doze vitamina C (ili koristiti preparate sa postepenim oslobađanjem vitamina C ), korišćenje sirćeta, slatkiša. Da bise smanjila kiselost mokraće može se uzeti kašičica sode bikarbone i to 10-15 minuta pre uzimanja čaja. Čaj se može uzimati i sa preparatima ehinacee koji poboljšavaju imunitet.

Uvin čaj ne treba uzimati zajedno sa plodovima brusnice! Plod brusnice ili njegovi preparati poput kapsula, tableta ili soka mogu poništiti dejstvo uvinog čaja. List brusnice za razliku od ploda brusnice sadrži slične aktivne sastojke kao i uva. Takođe treba piti dovoljno, ali ne previše tečnosti da ne bi došlo do razređivanja aktivnih supstanci uve u mokraći. Čaj od uve ne bi trebalo piti duže od nedelju dana u kontinuitetu i ne češće od 5 puta godišnje. Deci i trudnicama se ne preporučuje ovaj čaj.nar

Sok od nara ( Punica granatum) može pomoći u lečenju urinarnih infekcija, tako što sprečava da se bakterije zalepe za zidove urinarnog trakta. Nar je bogat antioksidansima i vitaminom C koji jačaju imunitet i tako pomaže u bržem oporavku od urinarnih infekcija. Pored soka možete i da jedete ukusne bobice nara.

Čaj od peršunapomaže izbacivanje viška tečnosti, a samim tim i bakterija iz urinarnog trakta. Trudnice ne trebaju da piju čaj od peršuna.

Trudnice mogu da koriste čajeve od rastavića, origana, šipurka, koprive, majčine dušice, sok od borovnice…

majcina-dusica

Još sličnih objava

Najnovije

Izbornik