Aktuelno

Biljke vam mogu pomoći da smanjite nervozu

Sa porastom spoljašnje temperature može doći do povećanja nervoze i osećaja unutrašnjeg pritiska. Dolazak toplih dana uvek donosi sa sobom i velike oscilacije u raspoloženju. Sa jedne strane se radujemo suncu i toplim danima, a sa druge strane kao da nam je „fitilj“ sve kraći i sve smo napetiji i nervozniji. Nervozu i umor je najgore lečiti nasumičnim uzimanjem lekova i velikim količinama kafe i hrane. Nekada je dovoljna samo šolja blagog  biljnog čaja , isključivanje svih elektronskih uređaja i duboko disanje da bismo se vrlo brzo osećali kao preporođeni. Čajevi nisu rezervisani samo za zimu. Blagi biljni čajevi su dar prirode koji možemo da iskoristimo da poboljšamo svoje psihičko, a samim tim i fizičko zdravlje.

Melissa officinalisMatičnjak (lat.Melissa officinalis) se naziva još i melisa, limun trava, majčina ljubica. Prijatno miriše na limun. Čaj od matičnjaka pomaže kod nervoze, nesanice i grčeva u stomaku. Čaj od matičnjaka mogu da piju i deca. Ova biljka se koristi samostalno ili u kombinaciji sa drugim biljkama, a najčešće sa valerijanom. Čaj od matičnjaka smiruje i opušta telo. Pomaže i kod umora, glavobolje i menstrualnih tegoba.U većim dozama deluje uspavljujuće. Matičnjak se zbog svojih lekovitih svojstava i prijatnog mirisa koristi kao biljni lek, začin i kao ukrasna biljka.

 

 

 

majčina dušicaMajčina dušica (lat.Thymus serpyllum) je jedna od najpopularnijih biljaka koje se koriste u narodnoj medicini.U narodu se još zove i vrijes, tamjanika, divlji bosiljak…Pored toga što je odlična za lečenje kašlja i bronhitisa, kod nadutosti i slabog varenja koristi se i za blago umirenje. Čaj od majčine dušice je odličan za smirenje i dobar san. Čaj je odličan da otkloni psihičku napetost i nervozu. Normalizuje rad srca i popravlja raspoloženje. Kod pripreme čaja treba voditi računa da se čaj nakon prelivanja tek ključalom vodom poklopi i ostavi da odstoji da lako isparljiva jedinjenja iz biljke ne bi isparila. Čaj se preporučuje i u lečenju alkoholizma. Majčina dušica se koristi i kao začin.

 

 

 

Matricaria ChamomillaKamilica (lat.Matricaria chamomilla) se veoma dugo koristi u narodnoj medicini. Čaj se priprema tako što se prelije tek proključalom vodom, poklopi i nakon 5-10 minuta procedi.Čaj od kamilice se koristi i za ublažavanje napetosti i grčeva. Najvažniji aktivni sastojci kamilice su azulen i bisabolol i sastojci su brojnih preparata namenjenih nezi osetljive kože, dok je za smirujuće dejstvo kamilice zaslužan flavonoid apigenin . Čaj od kamilice se ne sme podgrejavati.Zbog antibakterijskih svojstava čaja koristi se i kod prehlade. Ispiranjem usta ovim čajem smanjuje se problem kod upale desni i ranica u ustima.Ohlađeni čaj od kamilice se tradicionalno koristi za ublažavanje crvenila i iritacije očiju. Koristi se (takođe dobro ohlađen) i za manje ranice na koži pošto ubrzava zarastanje rana, umiruje iritiranu i upaljenu kožu.  Čaj od kamilice se može davati i bebama za smirivanje grčeva.

Usvajajte polako zdrave životne navike i tehnike i uvodite male rituale poput ispijanja šoljice omiljenog čaja da biste bili odmorniji i radosniji.

 slika na kraju

Još sličnih objava

Najnovije

Postpraznična depresija

Aktuelno
Četiri ideje za prevazilaženje postpraznične depresije Pripremali ste se danima. Tražili idealnu odeću za Novogodišnju noć, žurili kod frizera, dokupljivali…
Detaljnije
Izbornik