Biljke vam mogu pomoći da smanjite nervozu

Sa porastom spoljašnje temperature može doći do povećanja nervoze i osećaja unutrašnjeg pritiska. Dolazak toplih dana uvek donosi sa sobom i velike oscilacije u raspoloženju. Sa jedne strane se radujemo suncu i toplim danima, a sa druge strane kao da nam je „fitilj“ sve kraći i sve smo napetiji i nervozniji. Nervozu i umor je najgore lečiti nasumičnim uzimanjem lekova i velikim količinama kafe i hrane. Nekada je dovoljna samo šolja blagog  biljnog čaja , isključivanje svih elektronskih uređaja i duboko disanje da bismo se vrlo brzo osećali kao preporođeni. Čajevi nisu rezervisani samo za zimu. Blagi biljni čajevi su dar prirode koji možemo da iskoristimo da poboljšamo svoje psihičko, a samim tim i fizičko zdravlje.

Melissa officinalisMatičnjak (lat.Melissa officinalis) se naziva još i melisa, limun trava, majčina ljubica. Prijatno miriše na limun. Čaj od matičnjaka pomaže kod nervoze, nesanice i grčeva u stomaku. Čaj od matičnjaka mogu da piju i deca. Ova biljka se koristi samostalno ili u kombinaciji sa drugim biljkama, a najčešće sa valerijanom. Čaj od matičnjaka smiruje i opušta telo. Pomaže i kod umora, glavobolje i menstrualnih tegoba.U većim dozama deluje uspavljujuće. Matičnjak se zbog svojih lekovitih svojstava i prijatnog mirisa koristi kao biljni lek, začin i kao ukrasna biljka.

 

 

 

majčina dušicaMajčina dušica (lat.Thymus serpyllum) je jedna od najpopularnijih biljaka koje se koriste u narodnoj medicini.U narodu se još zove i vrijes, tamjanika, divlji bosiljak…Pored toga što je odlična za lečenje kašlja i bronhitisa, kod nadutosti i slabog varenja koristi se i za blago umirenje. Čaj od majčine dušice je odličan za smirenje i dobar san. Čaj je odličan da otkloni psihičku napetost i nervozu. Normalizuje rad srca i popravlja raspoloženje. Kod pripreme čaja treba voditi računa da se čaj nakon prelivanja tek ključalom vodom poklopi i ostavi da odstoji da lako isparljiva jedinjenja iz biljke ne bi isparila. Čaj se preporučuje i u lečenju alkoholizma. Majčina dušica se koristi i kao začin.

 

 

 

Matricaria ChamomillaKamilica (lat.Matricaria chamomilla) se veoma dugo koristi u narodnoj medicini. Čaj se priprema tako što se prelije tek proključalom vodom, poklopi i nakon 5-10 minuta procedi.Čaj od kamilice se koristi i za ublažavanje napetosti i grčeva. Najvažniji aktivni sastojci kamilice su azulen i bisabolol i sastojci su brojnih preparata namenjenih nezi osetljive kože, dok je za smirujuće dejstvo kamilice zaslužan flavonoid apigenin . Čaj od kamilice se ne sme podgrejavati.Zbog antibakterijskih svojstava čaja koristi se i kod prehlade. Ispiranjem usta ovim čajem smanjuje se problem kod upale desni i ranica u ustima.Ohlađeni čaj od kamilice se tradicionalno koristi za ublažavanje crvenila i iritacije očiju. Koristi se (takođe dobro ohlađen) i za manje ranice na koži pošto ubrzava zarastanje rana, umiruje iritiranu i upaljenu kožu.  Čaj od kamilice se može davati i bebama za smirivanje grčeva.

Usvajajte polako zdrave životne navike i tehnike i uvodite male rituale poput ispijanja šoljice omiljenog čaja da biste bili odmorniji i radosniji.

 slika na kraju

Izbornik