Aktuelno

Urme-zdravija zamena za slatkiše

Ugljeni hidrati, odnosno šećeri su nam nesumnjivo neophodni kao izvor energije  i hrana za mozak. Ipak, današnja ishrana je toliko bogata prostim šećerima da je potrebno ograničiti njihov unos u ishrani. Nekada nismo svaki dan jeli torte i kolače, porcije su takođe bile manje, čokolada se delila među decom…Danas smo “navučeni” na slatkiše, a šećer konzumiramo i kroz razne industrijske proizvode, a da toga nismo ni svesni.

urme slikaMožda bi trebali da razmislite o zdravijoj varijanti slatkiša? Kao zdrava alternativa se nameću urme (datule). Slatke, kandirane urme nikako nisu zdravija varijanta, prepune su šećera. Kupujte isključivo sveže urme koje izgledaju slično kandiranim, ali nisu prelivene dodatnim slojem šećera. Ukus je još bolji od kandiranih. Nije ih teško naći, na većini pijaca uz orašaste plodove nađu se i ove slatke voćkice.

Urme su jako kalorične, 2-3 dnevno je sasvim dovoljno. Ponudite ih i deci ako traže nešto slatko umesto industrijskih slatkiša. Od urmi možete napraviti i prelepe torte i kolače.

Urma je plod stabla palme, odnosno urmine palme ( lat. Phoenix dactylifera). Veoma su popularne na Bliskom istoku i u severnoj Africi. Arapi od urmi prave razne poslastice, namaze, bezalkoholna pića… Urme rastu u grozdovima na palmi koja može da dostigne  visinu do 30 metara . Postoje različite vrste palmi, a samim tim i urmi koje se razlikuju po boji, a mogu biti suve, srednje suve ili mekane.

cake with dateUrme su prave energetske bombe i trebalo bi da ih izbegavaju oni koji su na dijeti. Bogate su  kalijumom, bakrom, manganom, magnezijumom i drugim mineralima u tragovima. Dobar su izvor biljnih vlakana. Lako se vare i poboljšavaju probavu.

U brojnim desertima umesto šećera možete koristiti urme koje ste prethodno izblendali. Možete ih dodati i u svoj jutarnji smuti i tako ćete imati energije tokom celog dana.

Urme, pečeni lešnici, crna čokolada, malo vode i blender je sve što vam je potrebno za pravljenje  zdravog i ukusnog namaza.
palma

Još sličnih objava

Najnovije

Izbornik