Aktuelno

Čarobne bobice. Zdravlje u tanjiru.

Leto je i vreme kada su nam maline, kupine, borovnice…dostupne u svežem obliku. Ovo voće je prepuno antioksidanata, bitnih za dobro zdravlje i zaštitu organizma. Samo jedna šaka ovog voća dnevno zadovoljava dnevne potrebe za antioksidantima. Antioksidanti  sprečavaju oštećenja ćelija koja nastaju pod dejstvom slobodnih radikala i tako sprečavaju da dođe do starenja ćelija, kao i bolesti. Slobodni radikali su uzročnici brojnih bolesti, a nastaju zbog oksidativnog delovanja kiseonika u ćelijama, ali i zbog loših životnih navika, nepravilne ishrane i stresa.

malineMalina (lat. Rubus idaeus) je biljka iz porodice ruža. Plodovi maline su veoma lekovito i cenjeno voće divnog ukusa. Maline su bogate hranljivim materijama koje sadrže antioksidanse, flavonoide, vitamine, probiotike i polifenole. Svakodnevno konzumiranje čini kožu glatkijom i mlađom. Regulišu i nivo šećera u krvi tako što smanjuju razgradnju složenih ugljenih hidrata (šećera) na proste šećere. Maline obezbeđuju telu potrebnu energiju, jača krvne sudove, podstiče apetit, smanjuje mučninu i povraćanje…Sok od maline se koristi za snižavanje temperature.Čaj od lista maline ima diuretičko dejstvo i koristi za oslobađanje od toksina, kod zadržavanja tečnosti, za lečenje urinarnih infekcija…U narodu se čaj od listova maline koristi za lečenje ženskog steriliteta jer ima pozitivno dejstvo na zid materice. Ulje semenki maline je jako cenjeno u kozmetologiji i štiti kožu od štetnih dejstava sunčevog zračenja.

kupineKupina (lat.Rubus fruticosus) takođe spada u porodicu ruža. Kupina je bogata gvožđem, pa se prepuručuje anemičnim osobama, deci i trudnicama. Jedna šolja kupina sadrži preporučenu dnevnu dozu vitamina C.Kupine su dobre i za probavu.Kupine stimulišu lučenje insulina, pa tako smanjuju šećer u krvi, pa se preporučuju dijabetičarima. Polifenolna jedinjenja u kupinama su značajna za očuvanje memorije i nervnog sistema. Takođe zahvaljujući polifenolima sprečava arterosklerozu i jača krvne sudove i srce. Kupinovo vino se koristi za poboljšanje krvne slike.

borovniceBorovnica (lat.Vaccinium myrtillus) je žbunasta biljka iz porodice vresova. Borovnice su pravo anti-aging voće. Borovnice su i niskokalorične, pa su pogodne u dijetama za mršavljenje, a imaju kao i maline visok sadržaj dijetalnih vlakana. Borovnice i maline imaju nizak glikemijski indeks i pomažu u regulaciji nivoa šećera u krvi. Borovnice jačaju zidove krvnih sudova i smanjuju upale. Osim toga jačaju srce i smanjuju mogućnost krvnih ugrušaka ( tromba). Značajne su kao dopunska terapija prilikom lečenja cistitisa( upala mokraćne bešike). Borovnice su značajne i za dobar vid (antocijanini) kao i kod malokrvnosti. Poboljšavaju pamćenje i druge kognitivne funkcije. Preporučuju se i trudnicama jer smanjuju rizik od proširenih vena i hemoroida.

mix

Još sličnih objava

Najnovije

Izbornik