Aktuelno

Ishrana sportista i suplementi. Sportisti oprez!

Pravilna ishrana ima najbolje dejstvo na naš organizam. Da bi postigli što bolje sportske rezultate ili doveli svoje telo u vrhunsku formu sportisti često posežu za dodacima ishrani( suplementima) i specijalnom sportskom hranom. Nekada su delovi sekunde ti koji razlikuju jednog sportistu od drugog, pa otuda i potreba da se pojača sposobnost i izdržljivost za vreme takmičenja i treninga. Suplementi za sportiste nisu jeftini, ali osobe koje se odluče da ih uzimaju trebaju da uzimaju proverene proizvode sa potrebnim deklaracijama i sertifikatima. Samo takvi proizvodi pouzdano sadrže sve ono što je navedeno na deklaraciji. Ovakva opreznost je zaista potrebna jer postoji ogromno crno tržište suplemenata koji su često, nekvalitetni i nisu prošli potrebne kontrole. Ukoliko se odlučujete za upotrebu suplemenata neka niža cena proizvoda sa crnog tržišta ne bude ta koja će vas navesti da kupite takav proizvod. Bolje je da se odlučite za proveren, pouzdan proizvod, jer upotrebom nekvalitetnih suplemenata možete ugroziti svoje zdravlje, a dobro zdravlje nema cenu.

runningSportski suplement je pomoć sportisti da poboljša svoje sportske performanse, izdržljivost ili oporavak posle treninga.Potrebno je fino podesiti suplementaciju, precizno znati šta, u kojoj meri, kada i koliko uzimati.

Suplementacija sa vitaminima i mineralima i pored redovnog i intenzivnog vežbanja ne povećava potrebe za vitaminima i mineralima kod osoba koje imaju uravnoteženu i raznovrsnu ishranu.Međutim, potrebno je napomenuti da ipak mali broj ljudi zadovoljava dnevne potrebe za vitaminima i mineralima svojim načinom ishrane. Postoje i sportovi izdržljivosti pod ekstremnim uslovima( velike nadmorske visine, niska temperatura…) koji zahtevaju dodatke ishrani i najbolje ih je uvesti pod kontrolom lekara ( specijaliste medicine sporta).

 

 

Proteini su svakako najzastupljeniji dodaci ishrani sportista i potrebno je znati koji protein izabrati i da li se pije pre ili posle treninga. Da bi povećali mišićnu masu potrebno je pravilno trenirati i pravilno se hraniti, a ne opteretiti organizam velikom količinom proteina.

voce+suplementiIshrana treba da bude prilagođena godinama, polu, vrsti treninga, odnosno sporta kojim se osoba bavi. Najbolje je napraviti individualni plan ishrane za svakog sportistu. I profesionalni sportisti i rekreativci su svesni blagodeti treninga na psihofizičko zdravlje. Zdrav način života sportista podrazumeva zdravu ishranu, dovoljno tečnosti i odmora nakon napornih treninga. Potrebno je izbegavati prazne kalorije poput belog brašna, masne hrane i šećera. Izbegavati alkohol i pušenje. Ishrana treba da sadrži dosta proteina, važnih za izgradnju mišićne mase i imunitet. Nekada je potrebno dodatno unositi proteine, ali najbolje neka to budu esencijalne amino kiseline( iz proteina surutke i sojinog proteina). Postoje proteini životinjskog i biljnog porekla. Životinjski proteini su kompletniji, a od namirnica biljnog porekla izdvajaju se kinoa i soja. Izvor energije neka budu složeni ugljeni hidrati-žitarice, povrće i voće i nemasni mlečni proizvodi. U ishrani je potrebno obezbediti i omega-3 masne kiseline( riba, orasi, čia semenke ili suplementi sa omega-3 masnim kiselinama). Ne treba zaboraviti i na hidrataciju i napitke bogate elektrolitima posle napornih treninga. Naročito za vreme treninga i velikih vrućina kada je pojačano znojenje, treba obezbediti organizmu dovoljne količine vode i elektrolita.

Neki suplementi nisu dozvoljeni i svrstavaju se u doping sredstva ( anabolički steroidi, efedrin…).Doping kontrole Međunarodnog olimpijskog komiteta su rigorozne.

Kvalitetna ishrana je ta koja omogućava dobre sportske rezultate, smanjuje mogućnost povreda i održava dobro zdravlje za vreme i nakon bavljenja sportom.

swimming

Još sličnih objava

Najnovije

Postpraznična depresija

Aktuelno
Četiri ideje za prevazilaženje postpraznične depresije Pripremali ste se danima. Tražili idealnu odeću za Novogodišnju noć, žurili kod frizera, dokupljivali…
Detaljnije
Izbornik