Aktuelno

Kardamon- začin i lek

Elettaria cardamomum je začinska biljka poreklom iz Indije.
Kardamon ili kardamom pripada familiji đumbira i razlikujemo zeleni (Elettaria) i crni kardamon (Amomum). I zeleni i crni kardamon imaju oblik male vretenaste mahune, trouglastog su poprečnog preseka. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije.
Kardamon se koristi kao začin i njegova upotreba je postala veoma rasprostranjena širom sveta u pravljenju slatkih i slanih jela. Obično se dodaje kafi, čaju i slatkišima. Puno se koristi u indijskoj kuhinji, ali i za pravljenje tradicionalnih skandinavskih poslastica. U indijskoj i arapskoj kuhinji je veoma rasprostranjena njegova upotreba.
kardamon-2Zeleni kardamon je cenjeniji i ima jaču aromu. Aromatičnog je i oštrog ukusa i dobro se kombinuje sa drugim začinima. Po težini spada među najskuplje začine posle šafrana i vanile, međutim dovoljno ga je koristiti u vrlo maloj količini. Spada u začine koji zagrevaju. Slatko-aromatične semenke kardamona su jakog karakterističnog ukusa, blago su ljutkaste i bogate aromatičnim uljima.
Kardamon je najbolje čuvati u mahuni, zaštićenog od svetlosti. Mlevenjem i izlaganjem svetlosti mu se umanjuje kvalitet. 10 mahuna kardamona odgovar 1,5 kašičici mlevenog kardamona.
Kada se dodaje kao začin najbolje ga je dodati jelima pred sam kraj da se kuvanjem ne bi umanjio njegov kvalitet. Koristi se zajedno sa mahunom( mahuna se ne jede) ili samleven. Ukoliko recept zahteva mleveni kardamon zbog gubljena dragocenih ulja i karakteristične arome treba ga praviti u količini koju zahteva sam recept.
Kardamon može da se koristi i kao lek. U tradicionalnoj medicini se zbog antiinfektivnog dejstva njegovog ulja koristi kao lek protiv infekcija usta, zuba i grla.
kardamon-3Kardamon je odličan lek za ublažavanje tegoba sa varenjem: ublažava bolove u stomaku, grčeve i nadimanje. U ovu svrhu se može praviti čaj od kardamona koji se pije 15-ak minuta pre jela, ili neposredno nakon obroka. Odlično se kombinuje sa karanfilićem, cimetom, đumbirom, nanom…
Čaj od kardamona se koristi i protiv zadržavanja vode, naročito tokom leta.
Za medicinsko delovanje kardamona nije dovoljno da ga koristimo samo povremeno kao začin.
Ulje kardamona ima jako antiinflamatorno dejstvo. Ulje kardamona sprečava razvoj bakterija, virusa, gljivica pa je dobar izbor i kod prehlade i gripa.
U tradicionalnoj indijskoj medicini se koristi za lečenje različitih zdravstvenih tegoba: visok pritisak, astma, bronhitis, neprijatan zadah iz usta, problemi sa varenjem…
Stari Egipćani su ga koristili da bi osvežili dah i izbeleli zube.
Zbog svog mirisa nalazi svoje mesto i u industriji parfema.
Zbog svih ovih karakteristika ukoliko već niste vreme je da potražite ovaj začin i nađete mu mesto i u vašoj kuhinji.

cardamon-4

Još sličnih objava

Najnovije

Glavobolja

Aktuelno
Glavobolja je najčešće stanje bola na koje se pacijenti žale. Postoji više vrsta glavobolja, kao i različiti uzroci njihovog nastanka. Glavobolje znatno smanjuju radnu sposobnost, a smatra se da svaki…
Detaljnije
Izbornik