Aktuelno

Kako se u svetu slavi Nova godina?

Nova godina se tradicionalno slavi 31. decembra sa ciljem da se obeleži početak nove kalednarske godine. Znači, iz praktičnih razloga.

A da li ste se ikada zapitali kada je sve to počelo i odakle potiču običaji i rituali koje tada sprovodimo? I da li se svugde u svetu ovaj događaj obeležava na isti način?

Obučaji koji se vezuju za Novogodišnje praznike uglavnom vode poreklo iz prehrišćanskog, tj. paganskog doba naše istorije, doba kada je čovek bio povezan za prirodom i potpuno njoj podređen. Sve pojave, važni datumi, važni događaju bili su povezani sa promenama koje se dešavaju u prirodi.

Upravo je i početak proslave Nove godine povezan sa obeležavanjem prolećne ravnodnevnice, negde sredinom marta, i smatra se da je to počelo negde oko 2000. godine pne u drevnoj Mesopotamiji.

Drevni narodi su imali različita tumačenja ove proslave. Egipćani, Feničani, Persijanci  su svoju Novu godinu počinjali jesenjom ravnodnevnicom, dok su Grci početak nove godine obeležavali zimskom kratkodnevnicom.

Danas je Nova godina vezana za kalendar i to je počelo kada je Gaj Julije Cezar prvi put predstavio novi – julijanski  kalendar, koji je do današnjeg dana opšte prihvaćen i u zvaničnoj upotrebi u celom svetu. Iako mnogi narodi imaju svoje kalendare i drugačije računanje vremena, julijanski je zvaničan.

Pored ove zvanične, kalendarske Nove godine, u svetu se obeležavaju još Pravoslavna nova godina, Kineska nova godina, Islamska nova godina, Jevrejska nova godina, Tajlandska nova godina, Koptska i Etipska pravoslavna nova godina, Poreska nova godina, Revolucionarna nova godina.

Iako svaki narod ima svoje karakteristične načine obeležavanja ovog praznika, za večinu su zajedničke neke stvari: šarene lampice, ukrasi, jelke, predmeti u obliku zvezde,Deda Mraz, vatromet i sl. I tome se, naravno, najviše raduju deca!

Evo nekih zanimljivosti vezanih za ovaj praznik:

 • Stanovnici ostrva Karibati, u centralnom Pacifiku, prvi dočekuju Novu godinu, dok Američka Samoa poslednja proslavlja.
 • U Grčkoj se ova proslava poklapa sa praznikom Svetog Ilije, za koji je karakterističan kolač u koji se utisne novčić, i onaj ko ga pronađe biće nagrađen u Novoj godini. Grci imaju još jedan običaj vezan za Novu godinu – često pozivaju posebnog prijatelja ili člana porodice da uđe prvi u kuću, za kojeg se veruje da će uneti sreću i sprečiti loše stvari da uđu.
 • U Nemačkoj je je nezamisliva novogodišnja noć bez vatrometa. Oni svake godine za vatromet potroše 100 miliona evra. Tradicija da se u novogodišnjoj noći napravi buka potiče još iz srednjeg veka, kada su ljudi zveckajući išli ulicama kako bi rasterali zle duhove.
 • Kod Austrijanaca na Novu godinu se priprema svečani ručak koji uključuje pečenje, kao simbol sreće i blagostanja, a za desert sladoled od mentola u obliku deteline sa četiri lista. To su glavni uslovi za osiguravanje sreće u novoj godini za taj narod.
 • U Britaniji je veoma važno ko će prvi uči u kuću za Novu godinu – ako to bude muškarac sa poklonima, to je znak sreće u predstojećoj godini, dok ulazak žene i nije baš dobar znak. J
 • Na Siciliji je običaj da se za Novu godinu jedu lazanje, jer donose sreću.
 • Na Kubi se veruje da onaj ko u ponoć pojede 12 grejpova – simbolično 12 meseci u godini, trebalo bi da ima sreće u sledećoj godini.
 • Pokloniti poljubac u ponoć u Americi potiče od maskenbala koji su bili uobičajeni tokom istorije. Prema tradiciji, maske su simbolizovale zle duhove iz stare godine, a poljubac je predstavljao pročišćavanje u novoj godini.
 • Danci razbijaju mnoštvo tanjira ispred kućnog praga kao simbol društvenog bogatstva – prijatelja.
 • Norvežani se za Novu godinu jedu puding od pirinča, a u njega sakriju badem. Puding se servira u velikoj posudi, u kojoj se nalazi samo jedan badem. Poslužuje se u činije i veruje se da će osobu koja u svom pudingu pronađe badem pratiti sreća i bogatstvo.
 • Holanđani u Novoj godini jedu krofne, jer imaju oblik kruga, za koji se smatra da donosi sreću.
 • U Japanu se odlazi u Šinto hram gde se može kupiti čitanje sudbine. Japanci proslavu počinju ujutro čišćenjem kuće, čime simolično čiste “prašinu iz prošlosti” I pripremaju dom za uspešnu godinu
 • Brazilci imaju običaj da se u novogodišnjoj noći nosi bela odeća za sreću i mir u godini koja sledi. Nakon slavlja u ponoć uz muziku, vatromet i večeru, oni odlaze na plažu gde preskaču “sedam talasa”, bacaju cveće u okean, dok neki pale sveće u pesku da bi im Nova godina donela sreću i bogatstvo.

Koji vam se običaj najviše dopada?

Još sličnih objava

Najnovije

Izbornik