Aktuelno

Patlidžan – ljubičasta riznica zdravlja

Patlidžani spadaju u niskokalorično povrće koje je veoma bogato biljnim vlaknima. Postoje različite sorte patlidžana tako da imamo patlidžane jajastog, cilindričnog, kruškastog oblika, male i velike. Boja korice takođe varira od raznih varijanti ljubičaste boje sa i bez sjaja, pa sve do bele boje.

punjeni-patlidzan-1Berba patlidžana počinje u junu i može da traje sve do novembra. Iako su patlidžani veoma zdravi mnogi ih izbegavaju zbog svoje gorčine, ali treba znati da su današnje sorte patlidžana  mnogo manje ili nisu uopšte gorke. Takođe, postoje i načini da se patlidžanima otkloni gorčina: iseku se na kriške, posole i ostave oko 20-ak minuta da gorki sok iscuri.

Patlidžani su zbog visokog sadržaja vlakana, a male količine  ugljenih hidrata idealna hrana za osobe obolele od dijabetesa. Održavaju nivoe insulina u krvi stabilnim, tako da nema skokova šećera što je naročito štetno za osobe koje su već obolele od dijabetesa.

Bogatstvo biljnim vlaknima i održavanje šećera u krvi stabilnim ih svrstava u namirnice koje trebaju da jedu oni koji žele da smršaju. Pošto nema pikova šećera u krvi – nema ni napada gladi.

zapečeni-patlidzan-1-1Patlidžani su bogati vitaminima B-grupe i dobar izvor kalijuma, a sadrže i magnezijum, gvožđe, mangan i bakar.

Plava boja patlidžana potiče od bioflavonoida za koje znamo da su odlični antioksidansi. Kora patlidžana sadrži antioksidans nasunin.

Patlidžani snižavaju i nivo holesterola u krvi i štite organizam od kardiovaskularnih bolesti, ali i od stresa zahvaljujući vitaminima B-grupe i magnezijumu. Sa druge strane gvožđe i bakar u patlidžanima su značajni za osobe koje su anemične.

Od patlidžana možete da pravite musaku, ajvar, đuveč, možete ga puniti ili spremati ukusni namaz zvani Baba ganuš.

baba-ganus-1Baba ganuš je zdrav i ukusan namaz od patlidžana. Baš poput falafela i humusa i ovo jelo vodi poreklo sa Bliskog istoka.

Za ovaj namaz su vam potrebni: patlidžan, beli luk, limunov sok, maslinovo ulje i začini po želji. Ukoliko dodate tahini ( susamovu pastu) namaz će biti još ukusniji.

Način pripreme:

Dva veća patlidžana izbušite i ispecite u rerni. Beli luk takođe možete ispeći da bi namaz bio aromatičnijeg ukusa ili ga dodati kasnije sa ostalim sastojcima. Kada se patlidžan ispeče ostavite ga da se ohladi i ocedi. Kašikom odvojite unutrašnjost (meso) patlidžana od kore. U blender ubacite meso patlidžana, beli luk, malo maslinovog ulja, limunov sok, kašiku ili dve tahinija, malo soli i sušeni peršunov list. Izblendajte i namaz je gotov. Prespite u duboku posudu ili tanjir i ukrasite.

Prijatno!

patlidzan-i-luk-1

Još sličnih objava

Najnovije

Izbornik