Aktuelno

Kokosovo ulje u ishrani. Za lepotu kože i kose.

O upotrebi kokosovog ulja za negu kose i kože se dosta zna, ali da li znate da je to jedno od najzdravijih ulja na kojem možete spremati hranu?

coconut-oil-i-tiganjKokosovo ulje sadrži zasićene masne kiseline pa se zbog toga dugo vremena smatralo nezdravim, međutim ove zasićene masne kiseline su srednjeg lanca. Razlika između dugolančanih masnih kiselina koje sadrže ulja koja uglavnom koristimo i koja se povezuju sa bolestima srca i krvnih sudova i srednjelančanih je da se srednjelančane masne kiseline ne talože u masnom tkivu. Smatra se da se ove srednjelančane masne kiseline transportuju iz creva direktno u jetru i ne kruže krvotokom u vidu masnih kapljica koje predstavljaju opasnost za krvne sudove. Bitno je koristiti hladno presovano, devičansko kokosovo ulje. Rafinacijom kokosovo, ali i druga ulja gube deo hranljivih vrednosti. U zavisnosti od spoljašnje temperature kokosovo ulje se nalazi u tečnom ili čvrstom stanju( kokosova mast). Korišćenje kokosovog ulja u ishrani može pozitivno delovati na metabolizam, rad štitne žlezde, povećati nivo energije, koža i kosa će biti sjajnije. Hrana koja je spremljena na kokosovom ulju zadržava blag ukus kokosa, ali ukoliko je u pitanju mala količina to se neće osetiti. Ukoliko ne želite da spremate hranu na kokosovom ulju možete ga piti. Kokosovo ulje ima antibakterijsko i antivirusno dejstvo ( laurinska kiselina), ali i antimikotičko dejstvo ( kaprilna kiselina) te je pogodno kao dopunska terapija kod kandidijaze ( gljivična infekcija). Kokosovo ulje ubrzava metabolizam i tako omogućava lakše gubljenje kilograma i regulisanje probave. Značajno je za održavanje nivoa šećera u krvi bez velikih oscilacija. Pošto pozitivno deluje na rad štitne žlezde imaćete više energije u toku dana. Utiče na povećanje dobrog holesterola. Umanjuje bolove u zglobovima i štiti od osteoporoze. Zahvaljujući svom antimikrobnom dejstvu ukoliko se pije smanjuje broj bakterija u ustima, a tako i sprečava karijes.

devojkaKokosovo ulje je odlično za hidriranje kože, a ovo hladno presovano, devičansko ulje možete u isto vreme i da pijete i mažete na kritična mesta koja su vam suva. Ne iritira kožu pa se može koristiti i za masažu. Posle mazanja kokosovim uljem koža je meka, sjajna i svilenkasta. Poboljšava elastičnost kože i tako sprečava pojavu strija. Idealno je za oporavak suve i ispucale kose. Mnogo je mogućnosti za primenu kokosovog ulja bilo da se pije ili koristi za spoljašnju upotrebu.

 

 

Usvajajmo neke zdrave navike u ishrani! Zdrava ishrana je odličan način da očuvate ili poboljšate svoje zdravlje.

coconut-2

Još sličnih objava

Najnovije

Izbornik