Aktuelno

Mača – čaj na japanski način

Mača čaj je jedini čaj koji se ne proizvodi u listićima već u prahu. Mača je veoma cenjena varijanta zelenog čaja. Mnogo je jači antioksidans od običnog zelenog čaja.

matcha-kafa1Postupak dobijanja finog praha uključuje berbu, parenje, sušenje i mlevenje u kamenom mlinu. Prah koji se dobije je toliko fin da ne ostaje na dnu šoljice prilikom pripreme čaja. Za pripremu praha se koriste najfiniji delovi lišća, a peteljke i tvrdi delovi se odstranjuju.Takođe, sama berba se odvija nedelju dana pre same fiziološke zrelosti biljke, a par nedelja pre toga se lišće štiti od direktnog uticaja sunčeve svetlosti. Na ovaj način se obezbeđuje lepa zelena boja i visok sadržaj hlorofila u lišću.

U Japanu se koristi i za vreme meditacije budističkih monaha. U Japanu se mača prah najpre i počeo da koristi, a potom u Kini. Poslednjih godina je veoma popularan u celom svetu.

Prah je veoma fin, lako rastvorljiv.

matcha-sladoled1Priprema čaja: 1-2 kafene kašičice mača praha se prelije sa oko 70ml prokuvane vode (ne pustiti da voda ključa). Prvo se doda par kašika vode i razmuti sa mutilicom od bambusa, silikona ili ručnom mutilicom koju imate u kući. Potom se doda ostatak vode i muti do pojave pene. Uz čaj se tradicionalno služe japanski slatkiši. Čaj se uvek priprema svež, neposredno pred posluživanje. Zbog visokog sadržaja kofeina ne preporučuje se više od jedne šoljice dnevno.

Mača čaj je jak antioksidans. Povećava budnost i koncentraciju. Odličan je za detoksikaciju. Smatra se da snižava holesterol i šećer u krvi.

Prah može da se dodaje kafi, kolačima, da se pravi čaj od mača praha…Deluje veoma atraktivno, zelena boja umiruje i opušta, a sam prah je izuzetno zdrav.

matcha-i-kašičice1

Još sličnih objava

Najnovije

Glavobolja

Aktuelno
Glavobolja je najčešće stanje bola na koje se pacijenti žale. Postoji više vrsta glavobolja, kao i različiti uzroci njihovog nastanka. Glavobolje znatno smanjuju radnu sposobnost, a smatra se da svaki…
Detaljnije
Izbornik