Aktuelno

Lekovita, a zaboravljena cikorija

Cikorija (lat. Cichorium intybus) je višegodišnja zeljasta biljka koja raste svuda kao korov, najviše pored staza i puteva, po pašnjacima i livadama, obodima šuma. Ova korovska biljka se u narodu naziva i vodopija, konjska trava…Na vrhu stabla i grana su cvetovi najčešće plave, roze ili bele boje. Koren je vretenast i dubok i najčešće se koristi, a njegovo sakupljanje  iz prirode vrši se u jesen kada ima najveću količinu inulina i gorkih glikozida. Divlja cikorija sa nebesko plavim cvetovima je predak sorti koje se danas najviše gaje zbog listova. Ove uzgojene sorte su poznate i pod nazivom belgijska endivija i najčešće se u marketima nalaze od novembra do aprila. Koriste se kao salata (gorkih su listova), mogu i da se peku, a kombinuju se sa namirnicama jačeg ukusa poput sira sa plavim plesnima, orasima, lešnicima, jabukama i kruškama.

cikorijaKoren divlje cikorije se suši i melje i koristi kao zamena za kafu. Nije potpuno poznato kada se cikorija počela mešati sa kafom, a razlog je najpre bio zbog visoke cene kafe, tako da se smatrala kafom za siromašne. Cikorija ima sličan ukus kafi iako ne sadrži kofein. Kafa od cikorije je zdrava zamena za kafu. Od sitno seckanog korena se pravi i čaj koji je veoma popularan u Belgiji.

Koren divlje cikorije je bogat inulinom, a prisutni su i gorki glikozidi pa se koristi za poboljšanje varenja i za lečenje oboljenja jetre. Sadržaj inulina se povećava sušenjem korena. Inulin poboljšava apsorpciju kalcijuma u organizmu i normalizuje  nivo holesterola u krvi. Inulin ima naročito blagotvorno dejstvo na crevnu floru. Koren cikorije zbog gorčine poboljšava apetit i reguliše lučenje žuči. Cikorija sadrži brojne vitamine i minerale: cink, gvožđe, magnezijum, kalijum, vitamin B6, vitamin A…

cikorija 3Cikorija se koristi i kao prirodni sedativ, smanjuje stres i anksioznost.

Listovi divlje cikorije se retko upotrebljavaju pošto su gorkog i oporog ukusa. Ipak u italijanskoj regiji Ligurija je poznato jelo od listova cikorije Fave e cicorie selvatiche za čije spremanje je potrebno: cikorija, sušeni pasulj, krompir, maslinovo ulje, lovorov list, so i biber.

Trudnicama i dojiljama se ne preporučuje konzumiranje cikorije.

cikorija slika

Još sličnih objava

Najnovije

Izbornik