Aktuelno

Lovor, kardamon i pileća supa

lovor-1-1Verovatno ste do sada mnogo puta čuli da je pileća supica odlična kada ste prehlađeni. Osim što okrepljuje ceo organizam, može da bude i jako ukusna. Dva začina koja će vašu domaću supu učiniti još ukusnijom su lovor i kardamon. Lovor se u supu dodaje na samom početku zajedno sa ostalim sastojcima: piletinom, šargarepom, korenom peršuna i celera, crvenim lukom…Kardamon je najbolje dodati pred sam kraj kuvanja da mu se ne bi umanjila lekovita svojstva. Na kraju supi možete dodati i peršunov list, posoliti i pobiberiti po želji.

Uz lekovite začine lovor i kardamon pileća supa će zaista opravdati svoju reputaciju leka kod prehlade. Pare koje udišemo dok jedemo toplu supu sadrže i etarska ulja lovora i deluju blagotvorno na naše disajne organe. Topla supa će olakšati disanje, smanjiti zapušenost nosa i olakšati iskašljavanje.

kardamon-3-1Lovor je grm ili drvo, kožastih listova. Vencima lovora su se nekada kitili pobednici, a lovorov list ima važno mesto u kulinarstvu. Listovi lovora su vrlo aromatičnog ukusa. List lovora ima snažno antiseptično i protivupalno dejstvo. Odličan je protiv suvog i upornog kašlja. Lovorov list može da pomogne i za poboljšanje varenja i oslobađanje od stresa. Lovor ne treba da koriste trudnice.

supica-1Kardamon vodi poreklo iz Indije. Postoje zeleni koji ima jaču aromu i crni kardamon. Kardamon je skup začin, ali je dovoljno samo par mahuna da bi jelo dobilo aromu. Spada u začine koji zagrevaju. Ulje kardamona ima jako antiinflamatorno dejstvo i u tradicionalnoj indijskoj medicini se koristi protiv astme, bronhitisa, za oslobađanje od gasova i poboljšanje varenja.

Dolaskom hladnih dana topla supa bi trebalo da bude deo svakodnevne ishrane. Kombinujte pileće meso, povrće i lekovite začine baš kao što to rade naše mame i bake i podsetite se detinjstva.

zdravlje-1

Još sličnih objava

Najnovije

Postpraznična depresija

Aktuelno
Četiri ideje za prevazilaženje postpraznične depresije Pripremali ste se danima. Tražili idealnu odeću za Novogodišnju noć, žurili kod frizera, dokupljivali…
Detaljnije
Izbornik