Aktuelno
0

Lovor, kardamon i pileća supa

lovor-1-1Verovatno ste do sada mnogo puta čuli da je pileća supica odlična kada ste prehlađeni. Osim što okrepljuje ceo organizam, može da bude i jako ukusna. Dva začina koja će vašu domaću supu učiniti još ukusnijom su lovor i kardamon. Lovor se u supu dodaje na samom početku zajedno sa ostalim sastojcima: piletinom, šargarepom, korenom peršuna i celera, crvenim lukom…Kardamon je najbolje dodati pred sam kraj kuvanja da mu se ne bi umanjila lekovita svojstva. Na kraju supi možete dodati i peršunov list, posoliti i pobiberiti po želji.

Uz lekovite začine lovor i kardamon pileća supa će zaista opravdati svoju reputaciju leka kod prehlade. Pare koje udišemo dok jedemo toplu supu sadrže i etarska ulja lovora i deluju blagotvorno na naše disajne organe. Topla supa će olakšati disanje, smanjiti zapušenost nosa i olakšati iskašljavanje.

kardamon-3-1Lovor je grm ili drvo, kožastih listova. Vencima lovora su se nekada kitili pobednici, a lovorov list ima važno mesto u kulinarstvu. Listovi lovora su vrlo aromatičnog ukusa. List lovora ima snažno antiseptično i protivupalno dejstvo. Odličan je protiv suvog i upornog kašlja. Lovorov list može da pomogne i za poboljšanje varenja i oslobađanje od stresa. Lovor ne treba da koriste trudnice.

supica-1Kardamon vodi poreklo iz Indije. Postoje zeleni koji ima jaču aromu i crni kardamon. Kardamon je skup začin, ali je dovoljno samo par mahuna da bi jelo dobilo aromu. Spada u začine koji zagrevaju. Ulje kardamona ima jako antiinflamatorno dejstvo i u tradicionalnoj indijskoj medicini se koristi protiv astme, bronhitisa, za oslobađanje od gasova i poboljšanje varenja.

Dolaskom hladnih dana topla supa bi trebalo da bude deo svakodnevne ishrane. Kombinujte pileće meso, povrće i lekovite začine baš kao što to rade naše mame i bake i podsetite se detinjstva.

zdravlje-1

Još sličnih objava

Najnovije

Postpraznična depresija

Aktuelno
Četiri ideje za prevazilaženje postpraznične depresije Pripremali ste se danima. Tražili idealnu odeću za Novogodišnju noć, žurili kod frizera, dokupljivali…
Detaljnije

Međunarodni dan deteta

Aktuelno
Širom sveta se danas, 20. novembra, obeležava Međunarodni dan deteta. Ustanovljen je od strane Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 1954. godine…
Detaljnije
Izbornik