Aktuelno

Mladi luk i rotkvice – zdravlje na tanjiru

Jedan od znakova da nam je stiglo proleće je i ponuda mladog luka i rotkvica na pijacama. Pijace postaju sve šarenije, izbor svežeg povrća i voća postaje sve veći. Jednoličnu zimsku ishranu možemo da zamenimo ukusnim i pre svega zdravim namirnicama koje će nam pomoći da se osećamo poletno, izgubimo višak kilograma i očistimo organizam od teške hrane. Upravo su mladi luk i rotkvice odlični za „detoksikaciju organizma“. Pod detoksikacijom podrazumevamo dugoročno uvođenje zdravih namirnica i usvajanje zdravog stila života i ishrane.

mladi-lukMladi luk je pored toga što je veoma zdrav i niskokaloričan. Mladi luk će gotovo svakom jelu poboljšati ukus. Iako može da se koristi na razne načine u svežem obliku je najzdraviji i tada je najveća iskoristljivost vitamina, minerala i antioksidanasa koje sadrži. Zeleni deo mladog luka takođe treba jesti. Mladi luk sadrži: vitamin C, K, vitamine B-grupe, vitamin A, bogat je vlaknima, sadrži antioksidans kvercetin… Od minerala je bogat sumporom, magnezijumom, kalcijumom, kalijumom, fosforom, hromom, manganom… Zbog toga je odličan za zdravlje kostiju, za dobar vid, smanjuje rizik za nastanak srčanih oboljenja, značajan je u prevenciji i kontroli dijabetesa. Sumporna jedinjenja u luku imaju snažno protivupalno dejstvo i važna su za oslobađanje tela od toksina koji se vremenom nakupljaju u telu.Ovo su dovoljni razlozi da se mladi luk svakodnevno nađe na vašoj trpezi. Vodite računa da bude svež, star do dva dana jer mu je tada najveća hranljiva vrednost.

rotkviceRotkvice su takođe niskokalorične. Ljutkastog su ukusa i crvene boje koja potiče od pigmenta antocijana. Antocijani su snažni antioksidansi.Rotkvice su bogate vitaminom C, kalijumom, folnom kiselinom, magnezijumom, bakrom, manganom…Zbog ljutog ukusa podstiču lučenje želudačnih sokova i pospešuju probavu, ipak potreban je oprez kod osoba koje imaju osetljivu želudačnu sluznicu. Zbog visokog sadržaja vode i vlakana idealne su za one koji žele smršati. Prirodni su diuretik i imaju antibakterijsko dejstvo pa su korisne u sprečavanju urinarnih infekcija. Čuvajte ih u frižideru oko pet dana.

Iskombinujte mladi luk sa rotkvicama, zelenom salatom, krastavcima i paradajzom, dodajte malo maslinovog ulja, jabukovog sirćeta i soli po želji i zdrava i ukusna salata je spremna.

 

rotkvice-1

Još sličnih objava

Najnovije

Glavobolja

Aktuelno
Glavobolja je najčešće stanje bola na koje se pacijenti žale. Postoji više vrsta glavobolja, kao i različiti uzroci njihovog nastanka. Glavobolje znatno smanjuju radnu sposobnost, a smatra se da svaki…
Detaljnije
Izbornik