Aktuelno

More i morski vazduh.Talasoterapija.

Poznato je da more deluje blagotvorno na astmu i alergije. Čist morski vazduh je zasićen „negativnim jonima“ i olakšava disanje. Negativni joni pročišćavaju vazduh i stvaraju osećaj svežine. Velika koncentracija negativnih jona je pored obale mora, reka, vodopada, fontana, u šumama, posle kiše…Negativni joni popravljaju i raspoloženje, pa otuda posle kiše veliki broj ljudi oseća olakšanje i popravlja im se raspoloženje…Morski vazduh na obali mora sadrži raspršene vrlo sitne čestice vode u vazduhu-aerosol. Udisanje ovakvog vazduha pomaže u lečenju bolesti disajnih organa, poput sinuzitisa, astme, upale krajnika, ali i za lečenje oslabljene funkcije štitne žlezde ( zbog joda koji sadrži), jer je apsorpcija joda iz morskog vazduha mnogo lakša.U jutarnjim časovima pored obale mora u vazduhu ima više ozona i disanje je dublje. Iako je disanje spontana funkcija našeg organizma, na njega možemo i uticati, a vrlo često nismo ni svesni koliko blagodeti za naš organizam donosi pravilno i duboko disanje. Kod nepravilnog disanja pluća se ne snabdevaju sa dovoljno kiseonika.

aerosol

Morska voda sadrži minerale i elemente u tragovima (natrijum, kalijum, magnezijum, hloridi, sulfati, hlor, kalcijum, bakar, jod, gvožđe, cink, selen, brom…) Dakle glavni sastojak morske vode je so, ali bogata mineralima i mikroelementima. Ipak more je više od morske soli, to je i životna sredina bogata planktonom( mikroskopski sitni biljni i životinjski organizmi koji lebde u moru i kopnenim vodama) i mikroorganizmima. Lečenje morskom vodom, talasoterapija, potiče iz Grčke. Talasoterapija daje pozitivne rezultate kod lečenja psorijaze, ekcema, astme, reumatskih bolesti kao i za jačanje imuniteta. Talasoterapija opušta, oslobađa od stresa, popravlja raspoloženje i budi želju za životom, zbog magnezijuma prisutnog u morskoj vodi. Plivanje donosi mir i ravnotežu, povećava energiju i samokontrolu kao i kvalitet sna. Morska voda ubrzava i zarastanje rana. Plivanje i morska voda ubrzavaju metabolizam i poboljšavaju tonus kože. Koža je zategnutija, blistavija, sa znatno manje celulita. Zbog poboljšanja cirkulacije, i povećane diureze (izlučivanje urina) povećano je i oslobađanje organizma od štetnih materija.

uzivanje

Postoje i moderni talasoterapijski spa kompleksi sa bazenima različitih dubina i temperatura, koji su smešteni pored mora i većina njih se nalazi u Francuskoj. Talasoterapija se ovde zasniva na naizmeničnom izlaganju tela morskom vazduhu, a potom uranjanjem tela u toplu morsku vodu, blato i alge.

Ne samo deci već svima nama je potrebna igra, svetlost i voda. Boravak na moru vam omogućava da plivate, ronite, igrate odbojku na plaži, surfujete ili pak jednostavno odmarate svesni sebe i lepote koja vas okružuje. Zato dišite, opustite se i probudite svoju kreativnost i emocije gledajući igru morskih talasa i udišući čist morski vazduh.

talasoterapija

Još sličnih objava

Najnovije

Izbornik