Aktuelno

More i morski vazduh.Talasoterapija.

Poznato je da more deluje blagotvorno na astmu i alergije. Čist morski vazduh je zasićen „negativnim jonima“ i olakšava disanje. Negativni joni pročišćavaju vazduh i stvaraju osećaj svežine. Velika koncentracija negativnih jona je pored obale mora, reka, vodopada, fontana, u šumama, posle kiše…Negativni joni popravljaju i raspoloženje, pa otuda posle kiše veliki broj ljudi oseća olakšanje i popravlja im se raspoloženje…Morski vazduh na obali mora sadrži raspršene vrlo sitne čestice vode u vazduhu-aerosol. Udisanje ovakvog vazduha pomaže u lečenju bolesti disajnih organa, poput sinuzitisa, astme, upale krajnika, ali i za lečenje oslabljene funkcije štitne žlezde ( zbog joda koji sadrži), jer je apsorpcija joda iz morskog vazduha mnogo lakša.U jutarnjim časovima pored obale mora u vazduhu ima više ozona i disanje je dublje. Iako je disanje spontana funkcija našeg organizma, na njega možemo i uticati, a vrlo često nismo ni svesni koliko blagodeti za naš organizam donosi pravilno i duboko disanje. Kod nepravilnog disanja pluća se ne snabdevaju sa dovoljno kiseonika.

aerosol

Morska voda sadrži minerale i elemente u tragovima (natrijum, kalijum, magnezijum, hloridi, sulfati, hlor, kalcijum, bakar, jod, gvožđe, cink, selen, brom…) Dakle glavni sastojak morske vode je so, ali bogata mineralima i mikroelementima. Ipak more je više od morske soli, to je i životna sredina bogata planktonom( mikroskopski sitni biljni i životinjski organizmi koji lebde u moru i kopnenim vodama) i mikroorganizmima. Lečenje morskom vodom, talasoterapija, potiče iz Grčke. Talasoterapija daje pozitivne rezultate kod lečenja psorijaze, ekcema, astme, reumatskih bolesti kao i za jačanje imuniteta. Talasoterapija opušta, oslobađa od stresa, popravlja raspoloženje i budi želju za životom, zbog magnezijuma prisutnog u morskoj vodi. Plivanje donosi mir i ravnotežu, povećava energiju i samokontrolu kao i kvalitet sna. Morska voda ubrzava i zarastanje rana. Plivanje i morska voda ubrzavaju metabolizam i poboljšavaju tonus kože. Koža je zategnutija, blistavija, sa znatno manje celulita. Zbog poboljšanja cirkulacije, i povećane diureze (izlučivanje urina) povećano je i oslobađanje organizma od štetnih materija.

uzivanje

Postoje i moderni talasoterapijski spa kompleksi sa bazenima različitih dubina i temperatura, koji su smešteni pored mora i većina njih se nalazi u Francuskoj. Talasoterapija se ovde zasniva na naizmeničnom izlaganju tela morskom vazduhu, a potom uranjanjem tela u toplu morsku vodu, blato i alge.

Ne samo deci već svima nama je potrebna igra, svetlost i voda. Boravak na moru vam omogućava da plivate, ronite, igrate odbojku na plaži, surfujete ili pak jednostavno odmarate svesni sebe i lepote koja vas okružuje. Zato dišite, opustite se i probudite svoju kreativnost i emocije gledajući igru morskih talasa i udišući čist morski vazduh.

talasoterapija

Još sličnih objava

Najnovije

Postpraznična depresija

Aktuelno
Četiri ideje za prevazilaženje postpraznične depresije Pripremali ste se danima. Tražili idealnu odeću za Novogodišnju noć, žurili kod frizera, dokupljivali…
Detaljnije
Izbornik