Aktuelno

Omiljeni pesto na domaći način

Čuveni Pesto alla Genovese su gotovo svi probali i mnogima je omiljeni pesto . Potiče iz Italije  iz Đenove.

parmezan,-pinjoliNaziv pesta potiče od samog načina pripremanja, pestare znači gnječiti, tući. Tradicionalno se priprema u avanu sa tučkom i tako je i najukusniji. Ukoliko nemate u kuhinji ovu korisnu spravicu, pesto možete napraviti i u blenderu.

Poput originalnog italijanskog i vi možete veoma brzo i lako da napravite ovaj preukusni pesto. Možete da ga koristite tradicionalno uz pastu, ali i kao namaz, a odlično se uklapa i uz jela od mesa, ribu, picu. Biftek sa pestom je jelo koje će sve oduševiti.

Za originalnu verziju su vam potrebni:

– bosiljak, oko 40-60 listova

– maslinovo ulje, oko 50ml

– pinjoli, oko 50g

– beli luk, par čenova

– parmezan, oko 30g

– malo soli

avan-sa-tučkomPriprema se tako što se najpre bosiljak sa solju usitni kružnim pokretima u avanu sa tučkom, zatim se dodaju pinjoli i beli luk, a na kraju narendani parmezan i maslinovo ulje, koje se dodaje sve dok se ne dobije glatka tekstura. Pinjole je pre dodavanja potrebno na tiganju lagano prepržiti bez ulja, da razviju aromu.

Priprema u blenderu: sve sastojke, sem parmezana zajedno usitniti u blenderu, a na kraju ručno dodati narendani parmezan.

Najbolje je spakovati ga u staklenu teglicu. Na vrh dodajte još malo maslinovog ulja i stavite u frižider. Ovako pripremljen može da stoji u frižideru nekoliko dana.

Bosiljak možete i sami da uzgajate u stanu, zahteva dosta vode i sunca. Tako ćete stalno imati sveže listiće i biljku koja prelepo miriše. Postoji više vrsta bosiljka , a za pesto treba da odaberete onaj sa širokim listovima, slatkast, poput pravog đenovljanskog. Listiće bosiljka možete i kupiti na pijacama. Pre upotrebe ih je potrebno oprati i lagano posušiti. Neki umesto bosiljka koriste peršun, spanać, rukolu, sremuš… Stvar je ukusa.

pesto-i-biftekUmesto pinjola koje je ponekad teško naći možete da koristite pistaće, lešnike, bademe, orahe, brazilski orah, takođe po želji.

Umesto parmezana može da se koristi bilo koji tvrdi sir.

Prijatno!

 

 

 

pesto-sa-orasima

Još sličnih objava

Najnovije

Izbornik