Aktuelno

Prolećni umor

Kako prilagoditi organizam dolasku novog godišnjeg doba

Sa radošću iščekujemo dolazak proleća i toplih i sunčanih dana. Vedro i sunčano vreme nam budi želju za izlascima, aktivnostima, želju da budemo lepi i privlačni. Međutim, malo sunca, malo oblaka, malo kiše…vreme je nepredvidivo ovih dana i adaptacija organizma na ove vremenske prilike može biti i ne tako prijatna. Može doći do osećaja tromosti i bezvoljnosti, glavobolja, variranja krvnog pritiska…

Organizam se “uspavao” tokom zime, zalihe serotonina (hormona odgovornog za dobro raspoloženje) su potrošene i reakcija organizma na ovo stanje može biti blaga promena raspoloženja. Tokom zime manjak aktivnosti, boravka u prirodi i druženja  uzrokuje pad serotonina, žudnja za ugljenim hidratima je povećana, a masna jela koja se teško vare dodatno pojačavaju umor i tromost.

 

Ako ste umorni i usporeni i dalje se možete osećati kao usred zime. Umor pred kraj zimske sezone nije neuobičajena pojava, ali svaki organizam reaguje različito i neće se kod svih javiti ove tegobe. Sada kada nam dolaze duži dani sa više sunca, više je i vremena za razne aktivnosti , a samim tim nam je potrebno i više energije. Imamo zadatak da smanjimo stres i povećamo unutrašnji nivo energije. Potrebno je i naše telo vratiti u fizičku harmoniju i osloboditi se viška kilograma.

prolećni sokovi

Potrebno je prilagoditi  ishranu: telu u bilo koje doba godine prijaju manji, a češći obroci. Radikalne dijete, sa superbrzim rezultatima nikako nisu dobra ideja pošto lišavaju telo snage i energije i umor je neizbežna posledica. Hrana sa niskim glikemijskim indeksom poput ribe, zelenog povrća, celovitih žitarica…ne izaziva velike oscilacije šećera u krvi i čini nas duže sitim, ali sa više energije. Sirova hrana je bogatija vitaminima i mineralima koji se gube termičkom obradom. Sve su popularniji sokovi od povrća, ali i sok od pšenične trave koji jača organizam i “čisti” krv. Sok od pšenične trave je bogat hlorofilom, vitaminima i mineralima. U ovom periodu, magnezijum, probiotike i omega-3 masne kiseline je neophodno unositi u organizam putem hrane ili preko suplemenata. Magnezijum  je brzo rešenje za prolećni umor, grčeve u mišićima, nesanicu i glavobolju. Probiotici poboljšavaju varenje, a danas se smatra da je digestivni trakt najveći imuni organ. Omega-3 masne kiseline su značajne za prevenciju bolesti srca i krvnih sudova, pomažu za jačanje imuniteta i oslabljene cirkulacije…

Dehidracija takođe može da izazove glavobolju i umor, pa je neophodno unositi dovoljne količine tečnosti. Tuširanje hladnom vodom ima osvežavajući efekat na naše telo. Masaža sa mirisnim etarskim uljima deluje opuštajuće i popravlja raspoloženje, ali ukoliko niste u mogućnosti da odete na masažu znajte da i samomasaža može da poboljša cirkulaciju i oslobodi telo od napetosti i umora. Fizička aktivnost ubrzava metabolizam i cirkulaciju i ima niz pozitivnih efekata na naše telo, ali i um. Dolaskom lepih dana možete da vežbate jogu u prirodi i uz pomoć joga vežbi oslobodite um i telo od stresa i umora i vratite mu vitalnost i energiju. Odaberite fizičku aktivnost u skladu sa fizičkom kondicijom, godinama i prema ličnom afinitetu. Bilo da izaberete, jogu, fitnes, pilates, trčanje, planinarenje, vožnju bicikla, plivanje ili samo šetnju vaše telo će vam biti zahvalno, lakše ćete zaspivati i manje se buditi u toku noći. Nedostatak sna uveliko utiče na organizam, pa ukoliko imate neki poremećaj sna trebalo bi da se fokusirate na tehnike relaksacije pred spavanje.

Provodite više vremena u prirodi, van buke i gradske vreve, daleko od elektronskih uređaja i beskorisnih informacija. Zaboravite bar na kratko mobilne uređaje, nije sve neophodno zabeležiti kamerom. Najlepša i najkorisnija “slika” koja će vam se “vraćati”  je osećaj potpunog mira i stapanja sa prirodom.

Još sličnih objava

Najnovije

Izbornik