Aktuelno

Svetski dan mentalnog zdravlja

„Zdravlje predstavlja kompletno fizičko, mentalno i socijalno blagostanje, a ne samo odsustvo bolesti i nemoć”. Svetska zdravstvena organizacija

Danas je Svetski dan mentalnog zdravlja. Obeležava se svake godine 10. oktobra sa ciljem podizanja svesti o problemima mentalnog zdravlja širom sveta.

Mentalno zdravlje je stanje blagostanja u kome svaki pojedinac ostvaruje svoj potencijal, može da se nosi sa normalnim stresovima života, može da radi produktivno i plodonosno, i u stanju je da doprinosi svojoj zajednici.

Mentalni poremećaji su veoma česti. Smatra se da svaki četvrti čovek doživi neki mentalni poremećaj u toku svog života. Nije sramota ponekad biti slab i tražiti oslonac. Nije sramota tražiti psihološku podršku. Nije sramota obratiti se psihologu, psihoterapeutu i drugim stručnjacima za mentalno zdravlje.

  • Nikada sami ne uzimajte lekove za lečenje mentalnih poremećaja, već isključivo po savetu lekara. Samolečenje vodi u zloupotrebu i zavisnost.
  • Ne prekidajte terapiju na svoju ruku. Lekar će vam savetovati kada i na koji način treba da prekinete uzimanje lekova. U suprotnom, nagli prekid može dovesti do pogoršanja simptoma bolesti.
  • Za pun efekat nekih lekova (npr. antidepresiva), potrebno je čekati 2 do 4 nedelje. Važno je da se u tom periodu ne gubi strpljenje i ne odustaje od preporučene terapije.
  • Veliki broj lekova koji se koriste za lečenje mentalnih bolesti mogu da dovedu do pospanosti ili smanjenja pažnje, tako da je neophodno voditi računa da se u tom slučaju ne upravlja vozilom ili nekim mašinama koje mogu da povrede.
  • Nikada nemojte kombinovati alkohol i drogu sa lekovima za terapiju mentalnih poremećaja.

Mnogi poremećaji mogu da se leče. Neki samo psihoterapijskim metodama (razgovorima sa psiholozima ili psihijatrima), dok se u lečenje drugih uključuju i lekovi bilo povremeno ili stalno.

Izvor: http://roditeljsrbija.com

Još sličnih objava

Najnovije

Izbornik