Aktuelno

Loše varenje. Pomoć iz prirode i kuhinje.

Najčešći uzrok loše probave je neadekvatna ishrana, nedovoljno fizičke aktivnosti i konstantna izloženost stresu. Treba znati da uzrok mogu da budu i neke bolesti i određeni lekovi.

Loše varenje ( dispepsija) je praćeno neprijatnim bolom u gornjem delu stomaka. Osim bola u stomaku, dispepsija je najčešće praćena i drugim simptomima, kao što su: nadimanje u stomaku, rana sitost, gorušica, mučnina i povraćanje, podrigivanje. Ovi simptomi su obično bezazleni i predstavljaju na neki način opomenu da se promeni ishrana i stil života. Ipak nekada se iza ovih simptoma kriju ozbiljni zdravstveni problemi.Samomedikacija, odnosno samolečenje je poželjno u slučajevima blago izraženih simptoma i ukoliko smo svesni da smo sami „doprineli“ akutnom ( trenutnom) bolu. Ako neprijatni simptomi traju dugo ili su izuzetno jakog intenziteta neophodno je obratiti se za pomoć lekaru gastroenterologu koji će sprovesti neophodne analize i dijagnostifikovati problem. Kada se uspostavi prava dijagnoza problem je lakše i rešiti.
Gorke supstance u biljkama pospešuju varenje ipomažu kod bolova u gornjem delu stomaka, nadutosti, gorušice, mučnine i zatvora. Stimulišu lučenje sokova za varenje i štite jetru. Mnoge biljke su od izuzetne pomoći kada stomak „stane“.

 Cynara scolymus Artičoka (Cynara scolymus) se koristi kod oboljenja jetre, stimuliše stvaranje i lučenje žuči, a samim tim i pospešuje varenje i smanjuje nadutost i mučninu. Smanjuje holesterol i trigliceride u krvi. Pored toga veoma je i ukusna. Sadrži karakterističnu aromatičnu i gorku supstancu cinarin. Bogata je vlaknima, kalijumom i magnezijumom.
 Cynara scolymus
 iberis amara Gorka ognjica (Iberis amara) je biljka kojoj preti izumiranje. U Nemačkoj se uzgaja na prostranim poljima, isključivo za proizvodnju biljnog leka Iberogasta®. Izrazito je gorkog ukusa, koristi se da reguliše pokretljivost želuca i creva. Smanjuje preterano stvaranje želudačne kiseline i olakšava probavu.
 Iberis amara
 ahilea mil Hajdučka trava (Achillea millefolium) ili stolisnik se prvenstveno koristi kod krvarenja i za zarastanje rana. Olakšava varenje, stimuliše apetit i ublažave bolove i grčeve u stomaku, pomaže kod menstrualnih tegoba. Jedna je od najpoznatijih lekovitih biljaka koje se od davnina koriste u lečenju mnogih tegoba i bolesti.Sadrži gorku materiju ahilein.
 Achillea millefolium
 silib 2 Gujina trava (Silybum marianum) ili sikavica glavni je sastojak preparata za zaštitu i lečenje oboljenja jetre i za detoksikaciju. Smanjuje osećaj težine u želucu. Jedna je od najboljih biljaka za detoksikaciju jetre. Aktivni sastojak se naziva silimarin.
 Silybum marianum
 anđ Anđelika (Angelica archangelica) se zbog aromatičnog ukusa korena koristi kao hrana, začin i lek. Koren je najlekovitiji deo biljke, dobar za varenje jer ima gorak ukus, koji sa eteričnim uljima stimuliše probavni sistem i podstiče apetit. Preporučuje se i za oporavak od anoreksije i malaksalosti. Ublažava grčeve, pa se koristi i kod menstrualnih tegoba.
 Angelica archangelica

 

Jogurt, kiselo mleko, kefir,kiseli kupus, đumbir,riba( hrana bogata omega-3 kiselinama deluje anti-inflamatorno, tj. protiv zapaljenja) bi trebalo da se nađu na vašem jelovniku. Čajevi od nane, matičnjaka, hajdučke trave, kamilice takođe olakšavaju varenje. Izbegavajte prejedanje, slatkiše, masnu, tešku hranu prepunu aditiva, abez biljnih vlakana i žvaćite polako jer i progutani vazduh izaziva gasove i dovodi do podrigivanja.Unosite dosta tečnosti ( dan započnite čašom mlake vode sa limunom), ali izbegavajte gazirana pića i sokove pune šećera i ne pijte na slamčicu. Pušenje i žvakanje žvaka mogu dovesti do gutanja većih količina vazduha.Nakon obilnog obroka žvaćite kim, anis ili komorač. Ukoliko često imate problema sa nadimanjem i gasovima izbegavajtegrašak, kupus, karfiol, prokelj, brokoli i šparglu, kao i cela zrna nekih žitarica jer sadrže ugljeni hidrat melitrozu koja se teže vari i može da dovede do povećane produkcije gasova. Pasulj, boranija,druge mahunarke i većina voća takođe izazivaju gasove. Skrob, testenina, kukuruz i pšenični proizvodi se loše vare. Ukoliko vam ne prija mleko, pijte fermentisane mlečne napitke. Pektin iz jabuka i beta glukani iz mekinja nesvarenidospevaju do debelog creva i postaju hrana bakterijama i tako mogu biti umereni izazivači gasova. Spisak je dugačak i ne znači da ovu hranu treba potpuno da izbacite iz jelovnika već da ograničite unos.

Živite odgovorno prema sebi, neka vaša ishrana bude raznovrsna i budite fizički aktivni. Osluškujte vaš organizam i šta vam prija i neka nedostatak vremena ne bude Vaš izgovor za nezdrave životne navike.

trcanje zena

Još sličnih objava

Najnovije

Izbornik