Aktuelno

Sezona je kupina

Kupine spadaju u porodicu ruža. U većini evropskih zemalja kupina raste kao samonikla biljka. Samonikle (divlje) kupine neretko možemo videti u žbunovima pored puta, šumama, po obodima livada…Samonikle kupine su malo manje od gajenih. Kada ste u mogućnosti birajte divlje kupine umesto gajenih, jer sadrže veću količinu antioksidanasa. Zreli plodovi kupine se beru najčešće u avgustu i septembru. Zrela kupina se sastoji od 20 do 50 pojedinačnih, sitnih semenki tamno ljubičaste do gotovo crne boje. Tamna boja kupina ukazuje na visoku koncentraciju antioksidanasa.

Preporuka nutricionista je da kada god možemo biramo sezonsko voće. Voće sa našeg podneblja treba da ima prednost u odnosu na tropsko voće. Razlozi za ovakav izbor su vrlo jednostavni: voće koje je u jeku sezone ima lepši, puniji ukus, nutritivna vrednost je na vrhuncu i ne gubi se obradom, skladištenjem… Takođe uvozno voće se često bere i pre nego što je sazrelo, dozreva polako u toku transporta, a vrlo često se tretira i dodatnim hemikalijama da bi se sačuvalo u toku transporta. Voće je najlepše kada je sveže ubrano. Svakako da jelovnik treba da bude raznovrstan, pa je korisno uključiti u jelovnik razne vrste voća, ali prednost treba dati sezonskom voću. Citrusno voće dobro podnosi transport i kod nas se odomaćilo. Takođe, volimo i banane, ali su nam one dostupne tokom cele godine. Zato, sada birajmo kupine!

Kupine imaju malo kalorija, bogate su vlaknima i odličan izbor za one koji žele da se zaslade, ali i smršaju. Zahvaljujući bogatom sadržaju vlakana kupine pomažu da duže ostanete siti i ne posegnete za nezdravom hranom pre sledećeg obroka. Takođe, vlakna imaju ključnu ulogu u regulisanju nivoa šećera u krvi. Rastvorljiva vlakna u kupinama su zaslužna za regulisanje nivoa šećera u krvi i normalnih nivoa holesterola. Nerastvorljiva vlakna iz kupina su značajna za dobru probavu.

Antocijani iz kupina imaju snažno antioksidativno dejstvo i štite kardiovaskularni sistem od bolesti. Antocijani štite kožu od štetnog UV zračenja. Takođe, polifenoli koje sadrže kupine sprečavaju oštećenja ćelija, a samim tim i starenje. Zbog toga se smatra da su posebno korisne u ishrani starijih osoba da bi sprečile propadanje kognitivnih (saznajnih) i motoričkih funkcija. Kupine imaju i anti-upalno i antivirusno dejstvo koje potiče od galne i elaginske kiseline i rutina. Kupine su odličan izbor za decu, trudnice, starije i anemične osobe.

Od ostalih hranljivih sastojaka tu su i vitamini i minerali: kalijum, magnezijum, kalcijum, mangan, gvožđe, vitamin C, vitamin A, vitamin K, vitamini B grupe…

Vitamin C je uključen u sintezu proteina i neophodan je za proizvodnu kolagena.  Nedostatak vitamina C može da dovede do sporog zarastanje rana, propadanja kolagena i starenja kože. Zahvaljujući antioksidativnim svojstvima vitamin C je značajan za imunitet.

Izbegavajte da kupujete plodove kupine koji su mekani i imaju tragove plesni. Pošto ubrana kupina već posle jednog dana gubi na svežini i propada najbolje je da stalno kupujete količinu koju možete da pojedete za dan ili dva. Kupine je najbolje jesti sveže, ali ih možete dodavati pecivima, kolačima, pitama, praviti od njih sok i kupinovo vino.

Sada kada im je sezona, dan započnite svežim kupinama u kombinaciji sa grčkim jogurtom i čija semenkama.

Još sličnih objava

Najnovije

Postpraznična depresija

Aktuelno
Četiri ideje za prevazilaženje postpraznične depresije Pripremali ste se danima. Tražili idealnu odeću za Novogodišnju noć, žurili kod frizera, dokupljivali…
Detaljnije
Izbornik