Aktuelno

Šta su to dermokozmetički preparati i koje su njihove prednosti?

Današnje tržište kozmetike je preplavljeno “morem” kozmetičkih preparata. Agresivne reklame, nerealna obećanja u procentima, primamljive bočice u kojima su proizvodi vrlo često sumnjivog kvaliteta i efikasnosti dovode u zabludu i dilemu potrošače: šta izabrati? Sam potrošač ima daleko slabiji uvid u kvalitet proizvoda i šta je za njegov tip kože dobro, pa je zbog toga često potrebno, a nekada i neophodno da se obrati stručnjacima: dermatolozima i farmaceutima.

Najpre je potrebno razjasniti razliku između kozmetičkog i dermokozmetičkog proizvoda. Standardan kozmetički proizvod je namenjen zdravoj koži, dok je dermokozmetički proizvod namenjen osetljivoj koži i tipovima kože sa različitim nepravilnostima, koje ne zahtevaju medicinski tretman. Dakle imamo 1.dermatološke lekove ( lekove za kožne bolesti i njih propisuju lekari), 2.dermokozmetičke preparate ( preparate za negu kože i/ili kao dodatna terapija dermatološkim lekovima) i 3. kozmetičke preparate ( namenjeni isključivo zdravoj koži).

Standardne kozmetičke preparate često prate agresivne kampanje marketinga čiji je cilj zavođenje kupca i pobuđivanje želje za kupovinom reklamiranog proizvoda. Kozmetičke proizvode reklamiraju uglavnom poznate osobe, pakovanja su luksuzna, svetlucava… Kod dermokozmetičkih proizvoda nema luksuznih pakovanja, sami proizvodi su bez mirisa ili sa hipoalergenim mirisom i uopšte sa minimalnim brojem mogućih alergena. Dermokozmetički proizvodi prolaze jedno ili više kliničkih ispitivanja ( slično lekovima) i njihovu efikasnost ispituju dermatolozi pomoću objektivnih biometričkih metoda. Standardna kozmetika podleže samo obavezi ispitivanja podnošljivosti i sigurnosti, a sva ostala ispitivanja se odnose na samoocenjivanje od strane samih potrošača u normalnim okolnostima korišćenja u sopstvenim domovima. Dakle radi se o jednostavnom testu upotrebe, a ne strogom kliničkom ispitivanju kontrolisanom od strane dermatologa. Može se slobodno reći da je dermokozmetika most između kozmetike i lekova. Dermokozmetički proizvodi imaju dvostruko dejstvo: medicinsko I kozmetičko.

Ove informacije ne služe da potpuno odbacite standardne kozmetičke proizvode, već da sledeći put kada u marketima i parfimerijama posegnete za nekom bočicom kreme, pažljivije pročitate deklaraciju, sastav proizvoda, bezbednost i efikasnost ili ukoliko niste sigurni u pravi izbor zatražite pomoć stručne osobe. Dobro odmerite odnos cene i kvaliteta jer nekada se štetni efekti neadekvatne kozmetike mogu osetiti tek nakon više meseci ili godina. Ukoliko je vaša koža potpuno zdrava i bez nepravilnosti imate veći izbor, a ukoliko to nije slučaj ukažite vaše poverenje dermatolozima i farmaceutima.

Pomenućemo samo jedno veliko ime u svetu dermokozmetike. Reč je o osnivaču i vlasniku farmaceutske kompanije Pierre Fabre, gospodinu Pierre Fabre, koji je izumeo koncept dermokozmetike pre 50 godina i dobio 2010. godine medalju Grand Croix za izvanredan doprinos Francuskoj, koju mu je dodelio tadašnji francuski predsednik.

Budite pametan potrošač!

fabrika

 

Još sličnih objava

Najnovije

Izbornik